Σύντομο Ιστορικό του Αγώνα

Ο αγώνας δρόμου του Πανεπιστημίου Κρήτης ξεκίνησε ως θεσμός το 2002 και η διαδρομή επελέγη ώστε να συνδέει τις δύο βασικές Πανεπιστημιακές μονάδες του Ηρακλείου (Κνωσός και Βούτες). Η διαδρομή, μήκους 12,6 km περνά από το κέντρο του Ηρακλείου με στόχο να υπενθυμίζει στους κατοίκους της πόλης ότι η άσκηση και ο αθλητισμός είναι πηγή ζωής. Με τον αγώνα δρόμου το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμμετέχει στο αθλητικό γίγνεσθαι της πόλης μας μεταφέροντας το μήνυμα ότι αθλητισμός και πολιτισμός είναι αναπόσπαστα συστατικά της εθνικής μας παιδείας. Επίσης αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που σηματοδότησε την επιστροφή της χώρας μας στην Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι θεματοφύλακας της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Ο αγώνας άρχισε σιγά-σιγά να καθιερώνεται στη συνείδηση των πολιτών του Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης γενικότερα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή δρομέων από όλη την Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το από το 2005 υπάρχουν συμμετοχές και εκτός Κρήτης, ενώ το 2004 παρά το γεγονός ότι ο αγώνας διεξήχθη κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες (συνεχής και έντονη βροχή), η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. H μοναδική χρονιά που δεν έγινε ο αγώνας ήταν το 2010, όταν λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του, η Τροχαία Ηρακλείου ενημέρωσε το Πανεπιστήμιο ότι δεν μπορεί να διαθέσει προσωπικό για την ασφαλή του διεξαγωγή.

Από το 2013, τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών.  Ωστόσο  το Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να ζει στα κτήρια της Κνωσού, στα οποία στεγάζονται ακόμη ορισμένες υπηρεσίες του,

Ιδιαίτερη σημασία για να μην ξεχασθούν τα κτήρια της Κνωσού μετά  από εκείνη τη “μαύρη” Κυριακή, την 23η Σεπτεμβρίου 2018 συμβάλει και φετινός μας αγώνας δρόμου.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην κλασσική του διαδρομή μετά από προτάσεις πολλών φίλων που συμμετέχουν και στηρίζουν τον αγώνα και παρά τις οικονομικές και διαχειριστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσους συμβάλλουν στην διεξαγωγή του αγώνα. Συγκεκριμένα ευχαριστεί : 

  • Το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι άνδρες της οποίας συνεργάζονται κάθε χρόνο με το Πανεπιστήμιο για την εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διεξαγωγής του αγώνα.
  • Την Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου.
  • Τους Εθελοντές Σαμαρείτες οι οποίοι με την πρόθυμη παρουσία τους στην διαδρομή εγγυώνται την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.
  • Το ΕΚΑΒ για την παροχή ιατρικής συνδρομής.
  • Την εθελοντική ομάδα Vstrom Greek Riders Κρήτης
  • Όλα τα Αθλητικά Σωματεία της πόλης του Ηρακλείου που στηρίζουν τον αγώνα με την συμμετοχή των αθλητών τους και την προώθησή του τόσο εντός όσο και εκτός Κρήτης.
  • Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους αθλητικούς συντάκτες του τοπικού τύπου που προβάλουν τον αγώνα και στηρίζουν με την ενημέρωση που παρέχουν όλες τις αθλητικές δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  • Όλους τους αθλητές και τους προπονητές τους που με την παρουσία τους έχουν πλέον καθιερώσει τον Αγώνα Δρόμου του Πανεπιστημίου Κρήτης ως ένα από τα σημαντικά γεγονότα μαζικού αθλητισμού στην πόλη μας.

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς του αγώνα που φέτος είναι :

     Η Περιφέρεια Κρήτης, 

     Ο Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής Φροντίδας &

     Μαζικής Άθλησης, του Δήμου Ηρακλείου,

     Η Εταιρεία “Cretan Bites” – Χειροποίητες Μπάρες Δημητριακών,.

     Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Γέργερης Α.Ε.” – Νερό Ρούβας,

     Ο αγώνας δρόμου συμπληρώνεται κάθε χρόνο και με ένα αγώνα μικρότερης απόστασης -3 km- μέσα στα όρια της Πανεπιστημιούπολης Βουτών όπου έχουν την ευκαιρία να τρέξουν μικροί αθλητές αλλά και δρομείς κάθε ηλικίας που επιθυμούν να ασκηθούν ή ακόμη και να περπατήσουν σε μικρότερη απόσταση.

Μερικά στατιστικά στοιχεία από τους προηγούμενους αγώνες δρόμου:

Το ρεκόρ της διαδρομής ανήκει στο Γιάννη Ζερβάκη από το 2011 και είναι 41’ 05’’                

Το ρεκόρ Γυναικών ανήκει στην Όλγα Μπάναχ από το 2002 και είναι 49’ 52’’

Το ρεκόρ εφήβων ανήκει στον Παντελή Αναστασάκη από το 2002 και είναι 46’ 04’’                    

Το ρεκόρ νεανίδων ανήκει στην Μαρία Ζυγάκη από το 2006 και είναι 57’ 49’’

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδρομή του 2002 είχε μία ελάχιστη διαφορά που οφείλεται στο γεγονός ότι τότε δεν υπήρχε η γέφυρα στον κόμβο της Παπαναστασίου και οι αθλητές ακολουθούσαν την παλαιά διαδρομή της λεωφόρου Κνωσού.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Τα αποτελέσματα των προηγούμενων αγώνων δρόμου υπάρχουν στο πεδίο “Αποτελέσματα”.

Αθλητικά Κέντρα
Πανεπιστημίου Κρήτης

Email επικοινωνίας: unisport@uoc.gr
Τηλέφωνο: 2810 545232